Un gând despre Yorgos Lanthimos

În ultimele sale două filme, Dogtooth şi Alps, Lanthimos pare un fel de discipol din umbră de-al lui Haneke, refuzându-i însă cu obstinaţie influenţele. Două diferenţe estetice par a-l despărţi pe grec de austriac în mod radical: a) proiecţia ontică porneşte din interiorul morbidului înspre exterior; b) drama este abordată fără estomparea ororii în stări difuze de spectacol cinematografic. Ca şi în cazul lui Haneke, viaţa de familie ocupă „locul de onoare” pe masa de autopsie, contactele dintre personaje urmăresc tot pângărirea sufletului, folosind, cumva, cam aceeaşi metodă: jocul demonic al reeducării. Ceea ce mi se pare însă cu adevărat înspăimântător în recuzita lui Lanthimos sunt vocile „subiecţilor”, ce întreţin o senzaţie continuă de asfixie.

Acestea administrează întreaga încărcătură a filmului.

Voci nelumeşti, idioate, otrăvite.

Voci care nu le încap în gură, înghesuite între fălci precum un şomoiog de cârpă.

Fiecare personaj nu există decât pentru a-şi asculta propria voce, în transă, ca şi când ar aştepta ordinele unei maşinării invizibile de hipnoză. Ori de câte ori acestea dialoghează, Lanthimos blurează receptorul până la dispariţie sau, în alte scene, îl elimină total din cadru, obţinând astfel un fel de infecţie vizuală eterată, manifestată printr-un soi de claustrare craniană în care personajele, mişcându-şi maxilarele dezarticulat, privesc în propria lor voce (care le stăruie în raza privirii precum iarna aburii în jurul gurii ) ca într-o oglindă ce le demască treptat, strat după strat, până la maxima vizibilitate a monstruosului.

Dacă cineva va încerca să alcătuiască, apelând la cinematografia universală a ultimului deceniu, o simptomatologie a acestor timpuri, Dogtooth şi Alps îi vor furniza nişte indicii mai mult decât abundente.

Impresia că la baza cazurilor ar exista o intenţie suprarealistă e doar o impresie subţire. Regizorul prezintă „ipoteze” cu probabilitate de 99,99%.

Lanthimos nu se joacă cu preludii epistemologice, ci trece direct la treabă… băgându-te în spital…

dogtooth-thumb-300xauto-22273

tumblr_m24jbpcGpV1r6q7cto1_500

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s