Club 2020

O platformă excelentă, care se ocupă de un „detaliu” pe cale de dispariţie în societatea românească: cultura dialogului şi a schimbului de idei.

Club 2020

„Demersul nostru pornește de la o nefericită realitate: societatea românească este lipsită de instituția dialogului. Dezbaterile publice degenerează, aproape ca o fatalitate, în dispute sterile caracterizate prin demagogie, dezinformare și lipsa oricărei forme de civilitate. Partenerul de dialog este adesea dezumanizat și demonizat. Transformat într-un adversar ce nu merită respect, el devine un personaj rău față de care nu poate există decât o singură poziție – aceea de forță.

Această abordare nefastă a fost și este încurajată de politicieni iresponsabili și o media interesată nu de informare, ci de definirea agendei publice în funcție de interesele vremelnice ale proprietarilor ei. Instigați unii împotriva altora într-o luptă fără de încetare, ne lăsăm stăpâniți de cele mai întunecate porniri și refuzăm a ne mai asculta unii pe alții. Rezultatul lipsei noastre de înțelegere este haosul moral în care trăim, o lume în care „omul este lup pentru om”: buna cuviință este slăbiciune, nerușinarea este tărie, iar tupeul trece drept demnitate.

Dacă media tradițională a abdicat de la sarcinile ce îi reveneau, îi revine New Media să recupereze ce mai poate fi salvat din vechiul stil de a face presă. Dacă ziarele și televiziunile nu vor să mai ofere informație și renunță la datoria de a încuraja dialogul public, locul lor va fi luat de bloguri”.

Recomand spre lecturare articolele:

Andrei Cornea – Democraţia şi monoteismele

Ioan Stanomir – Moderaţie şi inflexibilitate

George Vişan – Mitologie politică românească: mitul conducătorului străin şi mitul monarhiei

Mihail Neamţu – Este creştinismul compatibil cu democraţia?


 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s