„PSD demască partidele”, H.R.P.

Horia-Roman Patapievici scrie despre flagelul elementar (şi nu numai) al PSD-ului: „toţi se comportă ca şi când ar aparţine nobilimii ereditare (înainte ca Revoluţia franceză să le decapiteze privilegiile)”.

Îşi imaginează cineva PSD fără ubicuitatea intrigantă a unui X, excentricităţile la limita penalului ale unui Y, autoritarismul unui Z ori grosolănia mafiotă a unui ZZ? Nu dau nume, nu pentru că aceşti oameni sunt uşor de recunoscut după atribute (sunt!), ci pentru că atitudinea lor este generală şi fiecare om de partid aspiră să devină un astfel de om de aparat: numele, prin urmare, nu adaugă nimic la profilul personajului.

Atributele pot fi schimbate între X, Y, Z, dar ceea ce rămâne neschimbat este conştiinţa apartenenţei la o castă, un soi de nobleţe ereditară în cadrul PSD. Prin fixitatea şi reproductibilitatea lor ca baroni, aproape că am putea spune că aceşti oameni sunt funcţii de putere, indefinit reproductibile în cadrul tipului de partid care este PSD (sau PNL, sau PDL, sau etc.).

Ideea că aceşti oameni sunt, etimologic vorbind, „miniştri”, adică servitori în serviciu public (fie ca parlamentari, fie ca primari, fie ca şefi de partid, fie ca şefi de consilii judeţene etc.), nici nu le trece prin minte.

Concluzia mea este că, prin modul în care s-au desfăşurat, alegerile din PSD au furnizat o radiografie ştiinţifică a sistemului de partide din România. În curând, vom revedea aceleaşi scene la PNL, cu alte marionete la post, în luptă feroce pentru aceleaşi posturi (în sistemul de partide). PDL urmează şi el.

Mai departe în Evenimentul Zilei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s