” Bilanţ 2009 ( II ) „

O analiză perfectă a focarului oligarhic românesc şi a afinităţii selective a exponenţilor lui. Semnatarul: H.R. Patapievici. În ediţia de astăzi a Evenimentului Zilei.

” Ceea ce i-a calificat pe câţiva oameni de afaceri români avizi de putere şi bani să devină oligarhi în toată puterea cuvântului a fost o lovitură de geniu: exercitarea unui control lipsit de responsabilităţi asupra statului prin controlarea opiniei publice. Cum opinia publică, în societăţile postmoderne, se formează aproape în exclusivitate la televizor, ideea a fost de a controla din interior toată presa de mare audienţă.

Acest obiectiv nu putea fi atins fără cartelarea câtorva oligarhi puternici (scuzaţi pleonasmul!). La noi, inovaţia este dublă: oligarhii posedă toate televiziunile de rating; oligarhii sunt cartelaţi. Teza mea este că, trecând prin etapa a doua, oligarhii români au încetat de fapt să mai fie doar oligarhi – deoarece şi oligarhii evoluează pe o piaţă concurenţială şi sub anu mite constrângeri statale ori cezarice (vezi Rusia). Ei aspiră, prin cartelare, să formeze o cupolă a oligarhilor care să joace faţă de statul pe care doresc să îl controleze rolul unui adevărat stat suprapus.

Dominându-ne statul, oligarhii noştri vor să-şi constituie nu un stat în stat, ci să se constituie într-un stat al statului. „

Mai departe: AICI


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s