După 20 de ani

Un tulburător şi frust apel la memorie. Citiţi despre el în editorialul semnat de Cristian Robu-Corcan în Obiectiv -Vocea Brăilei:

„Este titlul unei cărţi a lui Alexandre Dumas. Apropierea pare nimerită pentru că, în esenţă, dincolo de istorie şi aventuri, romanul lui Dumas rezumă faptul că idealul, chiar şi după 20 de ani, n-a murit. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi în România de azi, dar cu unele nuanţe care merită a fi subliniate.

Decembrie 1989 a adus pe stradă o categorie largă de oameni. Unii nu ştiut exact de ce au ieşit. Alţii au fost doar curioşi. Au fost şi unii care au cărat acasă tot ce le-a picat în mână. Dar majoritatea a fost compusă din oameni care s-au dus să moară pentru un ideal. Nu foamea şi frigul i-au înspăimântat, ci interzicerea conştiinţei, interzicerea libertăţii de a gândi şi de a simţi. Nu dorinţa de a avea trei frigidere şi şase automobile i-a determinat să-şi pună viaţa la bătaie, ci imposibilitatea de a mai suporta minciuna şi acea gravă falsificare a însăşi noţiunii de viaţă. Cei care au luptat şi au murit în Revoluţie, cei care au luptat şi au rămas infirmi, cei care au luptat şi, astăzi, sunt uitaţi pe undeva, pe la periferia istoriei, reprezintă esenţa acestui popor în forma lui ideală, netrucată de interese meschine, scopuri scârboase şi interese oculte. Pe aceşti oameni care dau o bună legitimitate acestui popor nu-i cunoaşte aproape nimeni. Şi nici nu sunt mulţi care ar vrea să-i cunoască. Idealul, pentru cei care n-au auzit de aşa ceva, este de neînţeles.”

Mai departe: AICI

Reclame

2 gânduri despre „După 20 de ani

  1. Naşterea Domnului să vă aducă pace sufletească, să vă înzăpezească de fericire, să vă ningă cu bucurii şi să vă îngheţe necazurile !

    Crăciun luminat !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s