I silenzi di Flaubert – Alessandro Baricco

În 1994, Alessandro Baricco, împreună cu un grup de prieteni, a înfiinţat Scuola Holden. O şcoală de tehnică a naraţiunii. Spre deosebire de cursurile de creative-writing, care vizează  mânuirea unui „reţetar” compoziţional de întreţinere a publicului, Scuola Holden a fost/este concepută drept un exerciţiu de bravură. Bravura?  Capacitatea de a accepta o etică a compromisului care a dictat dintotdeauna în arta literaturii. Etica? Aceea că nu poţi crea o literatură valoroasă, de fapt crea, păstrându-te la suprafaţa lucrurilor, fără a băga mâna în foc, fără a te arunca în gol, fără a-ţi pune pielea la bătaie, fără o înţelegere deplină a clasicilor, fără o vibraţie interioară care să depăşească propriul tău egoism de a fi îndeajuns pentru celălalt.

Nu ştiu dacă acest proiect i-a reuşit lui Baricco.

Ce i-ar mai lipsi ca să fie un real succes? 

Ca şcoala să dea faliment, aş spune eu.

Când ea va da faliement pe motiv că „şcolarii” au înţeles în unanimitate că tehnica narativă nu le poate fi predată, ci că e o consecinţă sine qua non a talentului, abia atunci „şcolarii” se vor afla la un pas de a se simţi scriitori. Dar de aici călcăm deja pe o rană…

Iată site-ul şcolii: Scuola Holden.

Iată ce se predă la această şcoală – o mostră de pedagogie naratorială, bun-simţ şi entuziasm analitic care în nici un caz nu se învaţă la Litere:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s