„România otrăvită”

Acesta este titlul articolului de azi din Evenimentul Zilei semnat de H.R. Patapievici. 

Articol percutant, fără ocolişuri alegorice. O radiografie alarmantă a unei Românii care se află la un singur pas de o ultimă mutaţie distructivă a societăţii civile, chiar a virtualităţii ideii de societate civilă. Mutaţia: aceea de a deveni o industrie a urii şi o maşinărie de multiplicat marionete ideologice.

” Unde suntem astăzi? Printr-o perversitate în special a televiziunilor, spaţiul public al exprimării a fost integral subordonat politicului. Un politic, la rândul său, nu moderat de echilibrul luărilor de poziţie, ci integral subordonat unui unic punct de vedere, punct de vedere care diabolizează şi suprimă tot ce nu îl slujeşte pe el. Societatea nu mai există decât în măsura în care exprimă şi slujeşte acest punct de vedere. Oamenii au valoare numai în măsura în care exprimă şi slujesc acest punct de vedere. Acest politic a înlocuit adevărul cu prezenţa lui. Tot ce se abate de la el e batjocorit, exclus, exterminat.
 
Politicul unora a acaparat tot ce putea fi expresia politică a altora. Spaţiul public nu mai este al tuturor, a devenit spaţiul personal al celor pe care televiziunile îi agreează, îi sprijină, îi promovează. Pe toţi, indiferent de poziţia noastră, politicul ne-a îngenuncheat, după ce mai întâi ne-a colonizat şi subordonat. Noi nu mai suntem noi: suntem ceea ce politicul a făcut şi vrea să facă din noi.”

Mai departe: AICI

 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s