Bruno Schulz

Bruno Schulz a fost poate cel mai fascinant, fantast şi desăvârşit scriitor-stilist pe care l-a avut Polonia secolului XX.”Manechinele”, singura carte ( un superb şi excelent construit volum de povestiri) care a fost tradusă în vreo două sau trei ediţii în România – ultima apărând sub auspiciile „Polirom”-ului în 2004 – scoate la iveală un cogito înzestrat cu un simţ hipnotic al textului( „Oraşul nostru se cufunda tot mai mult în cenuşiul cronic al înserării”, MANECHINELE), înscriindu-se în marea familie europeană a plăsmuitorilor de atmosfere crepusculare, alături de scriitori precum Andre Pieyre de Mandiargues, Michel de Ghelderode, E.T.A. Hoffman, D’Annunzio, Pascal Quignard, Guido Gozzano, etc.

Debordând de febra estetismului ocult caracteristic ontologiei polone, imaginarul lui Schulz – evidenţiind cu supra de măsură senzorialitatea „înăbuşitoare” a unui pictor expresionist -, este dominat de un fantastic kafkian al spaţiilor închise şi de tot soiul de sinestezii flamande ale aromei, toate concretizându-se în tripul unui delir oniric ( evident, în sens literar, nu medical).

Iată ce credea Czesław Milosz despre proza lui Schulz:”Ori de câte ori se vorbeşte despre Bruno Schulz, ne vine în minte numele lui Kafka(…)Autorul îşi povesteşte aventurile într-un orăşel de provincie, în care totul este transformat, augmentat, deformat şi schimbat de imaginea lui în vis. Aventurile acestea dezvăluie anumite trăsături absurde ale materiei. Din cauza fluidităţii sale, materia reprezintă o nesfârşită minune. Formele se umflă şi iau alte forme, dispar, apoi se transformă în ceva neaşteptat”.

Dar, de fapt, eu nu vreau să vă prezint literatura lui Schulz, ci grafica lui Schulz. Dar, de fapt, grafica lui Schulz este chiar literatura lui Schulz, iar literatura lui Schulz este chiar grafica lui Schulz. În fine, aveţi aici trei tablouri de Bruno Schulz:

schulz-bestia[1]

schulz-ksiega[1]

schulz-przyl[1]

Reclame

2 gânduri despre „Bruno Schulz

  1. Cam cum spune chiar el:”Totul se va intampla pe neobservate, iar cititorul nu va suferi nici un soc. Cine stie – poate ca, in timp ce noi vorbim, manevra aceea necurata(timpul, n.m.) a ramas in urma noastra si acum calatorim pe linia moarta.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s