Anatomia nihilismului

Fără Dostoievski şi Lenin, anatomia nu mai e anatomie şi nihilismul nu mai e nihilism.

Un seminar despre originile nihilismului, de VLADIMIR TISMĂNEANU.

Amoralistul nihilist anulează distincţia dintre Bine şi Rău.

Citiţi aici http://tismaneanu.wordpress.com/2009/10/15/anatomia-nihilismului-despre-dostoievski-si-lenin/

Reclame

8 gânduri despre „Anatomia nihilismului

 1. Societăţile creştine pun în balanţă „Binele” şi „Răul”, predominanţa „binelui” în defavoarea răului fiind cea mai cunoscută operă, schiţă politică europeană (occidentală).
  Întrebarea mea este: cine mai poate să se gândească la ora actuală la un asemenea „echilibru” între bine şi rău?

  • Mai Catalin, daca tot vrei sa ma „sochezi” cu aceast „bla,bla,bla” al ateismului reflexiv…incearca si tu sa fii mai inteligibil. Eu inteleg ca ai vrut sa punctezi ceva, dar totusi ce ai vrut sa punctezi? Tu intelegi ce ai vrut sa punctezi?

 2. Liviu, Cătălin: Întrebarea lui Cătălin e oarecum retorică. În schimb, privitor la prima afirmaţie, nu doar societăţile creştine pun în balanţă Binele şi răul. Ideea ar fi alta, dar nu-i cazul s-o dezvolt aici. Putem spune că avem de-a face, în forma luptei finale, cu o confruntare a Răului cu Răul, caz în care întrebarea lui Cătălin, cu tot cu retorica sceptică însoţitoare, capătă sens.

 3. Stii, te poate duce usor in eroare o afrimatie de genul asta:”predominanta binelui in defavoarea raului”…”defavoarea raului”, nu simtiti? Adica, cam asa se traduce: cum ca raului i se face o nedreptate, ca „drepturile” lui la „egalitate” ar fi lezate.

 4. Catalin, tu de fapt vrei sa-ti definesc binele si raul social. Eu nu vorbeam despre asa ceva si, mai mult, reperele dupa care sa te ghidezi ale acestor doua „concepte” nu trebuie cautate in social…acolo-i omul…deci se produc unele antiteze, unele „avanturi” sociogonice sacrilegiale,care nu pot fi reduse decat la absurd. E mult de vorbit, dar nu pe blog, caci aici totul pare a se reduce doar la o harababura de sensuri.

 5. Nu stiu in ce cautari te afli tu, dar cu siguranta ca vrei sa ma convingi pe mine ca nu exista nici o linie clara de demarcatie intre bine si rau, si ca, asa cum de multe ori am auzit din partea a multi baieti cititi,Crestinismul e doar un exercitiu de retorica. N-are nici un rost sa continuam discutia…pentru ca poate evolua spre multe „incomoditati” din care tu vei iesi sociologul realist, iar eu descreieratul mesianic. Din start vom vorbi pe doua unde diferite.
  P.S. Nu exista decat un singur BINE si un singur RAU, la gasesti in Biblie, in srierile Sfintilor Parinti…restul sunt niste derivate etico-politico-culturale, niste „jucarioare” abstracte cu care sa ne pierdem timpul aici, pe Pamant, cat timp vom trai, sa mai „incingem” Nopti ale Sfantului Bartolomeu, razboaei mondiale, genociduri, etc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s