Două articole excelente!

„Horia Roman-Patapievici, despre triumful cinismului politic” ( blog Antiteze). Iată şi o mostră din articol:

„În toate cazurile în care această alianţă a funcţionat, o trăsătură comună a ieşit nestingherită la iveală: lipsa de scrupule. Din lipsa de scrupule a decurs modul acţiunii, etalat în mod egal la televiziunile care au oferit un sprijin incondiţionat coaliţiei şi în parlament, în toate discursurile care au combătut „duşmanul”: cu brutalitate, cu orbire şi cu fanatism.

Din motivaţiile lipsei de scrupule a decurs profilul moral al tipului de politician care ţine azi în mâini destinele politicii româneşti: caracterizat prin lăcomie, iresponsabilitate şi dispreţ. Presa a adoptat cu un servilism incredibil agenda acestei alianţe, pe care a transformat-o în agendă naţională, deşi ea nu reflectă decât interesele unui grup restrâns de profitori, cunoscuţi de toţi, dar în mod straniu scuzaţi de aproape toată lumea. E bine? Să judecaţi dumneavoastră, în funcţie de preţul pe care îl vom plăti.” Mai departe citiţi aici.

„Pasul fatal (un eseu de Traian Ungureanu)” ( blog Antiteze ). Şi mostra:

„Problema politică de bază a României nu s-a schimbat. Societatea poate supravieţui, la limită, numai în măsura în care puterea politică nu e capturată în totalitate de un grup organizat, cu interese şi obiective comune. Această concentrare politică strivitoare, structurată formal pe scheletul sistemului multi-partinic democratic, a condus România la blocaj, separînd societatea de participarea la decizie şi de beneficiile populare ale democraţeiei.

Acest sistem care a fundamentat înapoierea României în condiţii de libertate şi a întîrziat grav sincronizarea noastră europeană a fost întrerupt de apariţia fenomenului Băsescu. Urmarea: un război de recuperare. Îndepărtarea, compromiterea şi, acum, eşecul electoral al lui Băsescu sînt vitale pentru sistem şi au devenit, practic, singura formă de acţiune politică a instituţiilor pe care le numim în mod deosebit Parlament, sistem electoral, medii de informare şi magistratură. Loviturile succesive care au urmărit îndepărtarea lui Băsescu şi, deci, reîntregirea sistemului au început cu suspendarea Preşedintelui şi au dus la demiterea Guvernului Boc. Aceste acte de voinţă politică anti-populară seamănă din toate încheieturile: amîndouă au fost camuflate de “voinţa paralmentului” care a măsurat, de fapt, puterea grupului oligarhic în căutare de supremaţie şi nu voinţa populară (manifestată în alegerile şi referendumul cîştigate de Traian Băsescu).” Mai departe, aici.

Repet: două articole excelente!

Reclame

2 gânduri despre „Două articole excelente!

  1. Hm… Ma mir ca inca nu te-a injurat nimeni pe aici. Pai cum iti permiti sa promovezi „un tradator de neam si tara” – Patapievici si un ins care isi permite sa-si arate fatis simpatia pentru Basescu – Ungureanu??:))
    Stii care-i de fapt of-ul astora care ii injura pe Patapievici sau Ungureanu? Nu neaparat faptul ca oamenii astia au anumite atitudini si principii (sau poate si asta, dar prea putin). De fapt, pe toti brigadierii, utecistii si urmasii utecistilor ii roade cel mai mult ca astia scriu PERFECT, cu stil, cu nerv si intr-o limba romana impecabila. Scrisul lor e o vivisectie. Ii scoate din minti chestia asta! In plus, Traian Ungureanu e si ochelarist si bea bere la targurile de carte…:))

  2. Adevarata treaba cu prejudecatile :))
    Inca nu m-au injurat pentru ca inca cerceteaza terenul;”Mai pustanu o fi sereist, vreo naluca neoconservatoare sau doar un copil abatut?” :)) Dane, te invit si eu la o discutie pe marginea postului lui Berdiaev de pe blogul lui Cristi. Am inceput eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s